Uitvaart

IMG_0459 In verband met de corona crisis het volgende:

Informatie ontvangen van het RIVM, het bisdom en de uitvaartondernemers:

Er is geen avondwake meer mogelijk.

Helaas kunnen er geen koren zingen tijdens de uitvaartviering, ook als koren dit zelf wel willen raden wij ten zeerste aan dit niet toe te laten.

Via de uitvaartleiders is vernomen dat er maximaal 30 personen aanwezig kunnen zijn.

Er kan en mag geen wijwater gebruikt worden tijdens de uitvaart / afscheidsviering.

De verantwoordelijkheid betreffende het condoleren ligt bij  de uitvaartondernemers.

Het pastoraal team weet dat veel mensen die voorgaan in de uitvaart / afscheidsvieringen al op leeftijd zijn en zelf al de nodige voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen.

Mochten er vrijwillige voorgangers zijn die liever niet voor kunnen of willen gaan in deze periode, dan heeft het pastorale team daar alle begrip voor. Daarom heeft het pastorale team besloten, dat daar waar nodig, zij in deze uitzonderlijke omstandigheden ook bereikbaar zijn voor uitvaart / afscheidsvieringen.

Het is zeker niet de bedoeling dat zij de taak van de vrijwilligers willen overnemen, maar weet dat zij wel stand by zijn daar waar nodig, dus schroom niet om dit aan hen te laten weten.

Tevens horen zij dat er vragen zijn gekomen om in de toekomst alsnog eventuele herdenkingsdiensten te houden voor familie en vrienden van de overlevenden. Omdat zij op dit moment niet weten wat de impact zal zijn van dit virus, is het niet handig om daar om dit moment toezeggingen over te doen naar de families. Als de mogelijkheid weer daar is, willen zij als pastoraal team, graag met de vrijwilligers in gesprek over hoe zij dan zullen omgaan met de herdenkingsvieringen.

 

Het pastoraal team wenst vrijwilligers bij het voorgaan in de uitvaarten / afscheidsvieringen veel sterkte en Gods Zegen.

Meer informatie via: telefoon: 074-3492212

 

Vieringen rond een Overlijden

 

Van vroeger uit waren we gewend dat de viering bij een overlijden voor iedereen hetzelfde was en dat er aan de vooravond van de uitvaart samen werd gebeden.

Maar doordat er zoveel is veranderd in het denken over en het beleven van het geloof, is dat ene model niet altijd meer voor iedereen van toepassing. Het beleid is om diezelfde reden veranderd.

Er wordt voor gepleit om in overleg met alle betrokkenen, te komen tot een passende viering rond het afscheid van een dierbare.

Ook het toenemend tekort aan pastores vraagt om een ander beleid.

Vandaar dat het bisdom ervoor heeft gezorgd dat parochianen worden opgeleid om voor te gaan bij een uitvaart.

 

In onze geloofsgemeenschap worden de vieringen verzorgd door leden van de Avondwake – en Uitvaartgroep. De volgende vieringen zijn mogelijk:

 

  1. Avondwake aan de vooravond van de Uitvaart

De begintijd is als regel om 19.00 uur.

Er is een organist en een koorgroep aanwezig.

 

Op de dag van de Uitvaart:

 

  1. Woord en Communieviering.Voorgangers zijn leden van de werkgroep.

Organist en koorgroep aanwezig.

 

  1. Viering van woord en gebed (zonder communie)

Voorgangers zijn leden van de werkgroep

Organist en koorgroep aanwezig.

 

  1. Afscheidsviering Voorgangers zijn leden van de werkgroep

Organist en koorgroep, als men dat wenst

Deze viering kan ook gehouden worden in

aula van kerkhof of crematorium

N.B. Deze viering is liturgisch wat eenvoudiger. Mensen voelen zich gelovig, maar zijn  wat minder ‘kerks’ en vragen dan om een minder hoogkerkelijke plechtigheid.

 

Bij alle drie modellen van de Uitvaartviering is er van te voren overleg met de familie en wordt samen met hen een keuze gemaakt. U zult begrijpen dat – afhankelijk van het soort viering – teksten en gezangen meer of minder liturgisch gebonden zijn. Elk type viering heeft zijn eigen kerkelijke richtlijnen. Daaraan wordt de persoonlijke inbreng aangepast.

 

De afsluiting op het kerkhof of in het crematorium

 

Deze wordt verzorgd door de leden van de werkgroep die in de Uitvaartviering zijn voor gegaan. Met de familie wordt van tevoren overlegd welke persoonlijke inbreng zij rond het graf of in de aula van het crematorium willen hebben.

Tarieven Uitvaarten

Op de site van De Goede Herder, www.degoedeherderhengelo.nl ,  kunt u de tarieven vinden onder Sacramenten-tarieven.